12 Kasım 2015 Perşembe

İznik çin
Seramik hamurunun hammaddeleri silika, kil ve frittir. Ebu'l-Kasım’ın klasik hamur tarifinde on ölçü silika, bir ölçü cam frit ve bir ölçü ince beyaz kilden oluşmaktadır. Silikanın doğal formu ne olursa olsun, kullanmadan önce yüzey alanın hacme olan oranını bilmek için öncelikle öğütülmesi gerekmektedir. Hamurda tüm yabancı maddelerden arındırılmış bir ölçü beyaz kil de bulunmaktadır.
Sıraltı çiniler bisküvi pişirimi yapılmış ürün üzerine uygulanmaktadır. Bisküvi pişirimi yapılmış ürünlerin uygulamasına geçmeden önce uygulanacak olan dekorların daha hassas, renklerin canlı çıkması ve dekorlama işleminde pürüzsüz bir yüzey elde edilebilmesi için mevsim şartlarına göre doğal kurumaya bırakılan ürün üzerine astarlama işlemi yapılır. Kurutulmuş ürünün bisküvi pişirimi yapılır. (Astar: Üzerine kaplandıkları çamurun birleşimine yakın ve daha ince taneli beyaz pişen bir karışımdan ibarettir. Akışkan kıvamında olan astar kuru plakanın üzerine dökülerek kaplanmaktadır. Astarlanan ürün kurumada bırakılır ve bisküvi pişirimi yapılır.)ilerinin yapımı (sıraltı);

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder